Jacqueline van Steenbrugge - Wageningen

Zweethut zweethut

 

De zweethut is een heilig ritueel van de indianen.

De hut zelf is een bouwwerk van takken, waar dekens over heen gelegd zijn, waardoor een koepel ontstaat. Dit kun je zien als de baarmoeder van de aarde, waaruit je opnieuw geboren wordt. Net als in de baarmoeder zullen we in de hut in principe bloot zijn (of met doek of handdoek omgeslagen). In de hut zal het aardedonker zijn. In verbinding met de energie kun je de veiligheid van de aarde ervaren, die als een moeder voor ons is. Stenen worden in het vuur verhit en door de vuurman/vrouw de hut binnen gebracht. In de hut wordt daar water over heen gegoten, waardoor je gaat zweten, vandaar de naam zweethut.

Waar de zweethut werkelijk om draait, is de gang die we zullen maken door het medicijnwiel, het levenswiel van de indianen. Dit wiel is gebaseerd op de vier windrichtingen. In het midden is de stilte. Doordat we ons in de zweethut verbinden met het wiel, kunnen we de essentie van het leven ervaren, in veiligheid en vertrouwen los laten van wat mag gaan. Het zweethutritueel wordt zo een gang door het leven om weer opnieuw geboren te worden. In de zweethut wordt je als het ware een spiegel voorgehouden. Als er dingen in het leven zijn die moeilijk voor je zijn, als je je niet in balans voelt, dan kom je dat tijdens het zweethutritueel tegen. De zweethut kan daarbij heling geven.

Deze zweethut of sweat lodge is Native American, in de oeroude traditie van de Athabascan, een Noord Amerikaanse indianenstam uit Alaska. De hutceremonie wordt gehouden op het terrein van een Native American chief in Lienden (Betuwe Gelderland), 'the last frontiers'. Hij zal doorgaans ook aanwezig zijn tijdens de zweethutceremonie (als er sprake is van een gemengde hut, dus voor mannen en vrouwen).
De hut staat op een afgebakend terrein, waar alleen rituelen gehouden worden, waardoor zo een bijzondere energetische, heilige plek ontstaat.
De hut zelf is gebouwd volgens de indiaanse traditie. Zo wordt bijvoorbeeld eerst toestemming gevraagd aan de bomen voordat de takken voor de hut afgezaagd worden. Voor de Native American is het belangrijk om eerst alles innerlijk te vragen, voordat je actie onderneemt.

hout voor zweethut De dag van een zweethut begint ’s morgens om 11.00 uur. Samen gaan we dan alles voorbereiden, zoals het vuur en de hut zelf. Daarna worden met een ritueel de stenen op het hout gelegd en het vuur wordt aangestoken. Als de stenen heet genoeg zijn, gaan we de hut binnen. We zullen een aantal rondes in de hut zijn, waarbij steeds per ronde nieuwe warme stenen door de vuurman binnengebracht worden. Aan het einde van de dag, meestal laat op de avond, eten we samen soep en brood, zittend om het vuur.

Voor deelname aan de zweethut wordt een donatie gevraagd, die helemaal bestemd is voor een goed doel (er is geen strijkstok).

De data waarop de zweethutten gehouden worden staan vermeld op de agenda.

Neem voor opgave en verdere informatie contact op: contact zweethut

 

maaltijd zweethut zweethut plek the last frontiers Lienden zweethut in Lienden Gelderland vuur zweethut Lienden Gelderland ooievaarsnest bij zweethut